Je bent hier:Home
» Flavours » Kies een smaak: ontdek de 'Ubuntu flavours'

Kies een smaak: ontdek de 'Ubuntu flavours'


*Dit artikel verscheen oorspronkelijk op 1 januari 2017 op de oude website*

Ubuntu heeft talloze zogenaamde ‘flavours’. Deze smaken zijn onder de motorkap allemaal hetzelfde. Hetgeen wat verschilt, is de zogenaamde bureaubladomgeving. Standaard gebruikt Ubuntu haar eigen gemaakte omgeving ‘Unity’, maar mocht je eens iets anders willen proberen, valt er genoeg te proeven! In dit artikel laat ik je zes verschillende alternatieven zien voor het standaard Ubuntu.


1. Ubuntu GNOME


Ubuntu GNOME maakt gebruik van de GNOME bureaubladomgeving. Tot Ubuntu 10.10 maakte Ubuntu gebruik van deze omgeving. In de loop van de jaren is GNOME sterk verbeterd. GNOME 3 is een simpele en elegante omgeving en is ontworpen om aan jou wensen te voldoen. Er zijn talloze extensies voor GNOME waardoor je het systeem naar jouw wensen kan aanpassen. Zo zijn er bijvoorbeeld extensies voor het weer, audio en notificaties. Ook komt het systeem standaard met de GNOME Tweak Tool waardoor je het systeem nog meer naar jouw hand kan zetten.

Download Ubuntu GNOME

2. Kubuntu

Kubuntu maakt gebruik van de KDE bureaubladomgeving. KDE is een eigentijdse bureaubladomgeving en is te vergelijken met de omgeving van Windows. KDE is gericht op zogenaamde widgets. Zo kan je bijvoorbeeld een klok, post-it of map op het bureaublad plaatsen. Net als GNOME is KDE volledig naar je wensen aan te passen en kan je bijvoorbeeld gemakkelijk de indeling van de taakbalk veranderen. Het systeem heeft veel cosmetische elementen, zoals transparante menu’s, waardoor het systeem perfect in deze moderne tijd past.


3. Xubuntu

Xubuntu maakt gebruik van de Xfce bureaubladomgeving. De omgeving is lichtgewicht en is daardoor snel in het gebruik. De systeemeisen voor Xubuntu liggen niet erg hoog en werkt daardoor prima op oudere PC’s. Ondanks het lichte systeem is het toch visueel aantrekkelijk en gebruikersvriendelijk. Ook Xfce is gemakkelijk naar je eigen hand te zetten met talloze extra toepassingen en plugins.


4. Lubuntu

Lubuntu is waarschijnlijk het meest geschikte besturingssysteem uit deze lijst voor oudere computers. De focus van het systeem ligt op snelheid en efficiëntie. Lubuntu maakt gebruik van de minimale bureaubladomgeving LXDE. De voor geïnstalleerde programma’s zijn ook lichtgewicht waardoor het systeem vlot werkt. Hierdoor heeft Lubuntu erg lage hardware-eisen en werkt het prima op oude PC’s.


5. Ubuntu MATE

Herinner je je GNOME nog? Een aantal jaar geleden, voordat Ubuntu de overstap naar Unity maakte, zag het er zo’n beetje uit als in de afbeelding hierboven. Ubuntu MATE maakt gebruik van de MATE bureaubladomgeving, een omgeving die op het oude GNOME lijkt. Ubuntu MATE is een stabiel, makkelijk te gebruiken besturingssysteem met een makkelijk te configureren desktopomgeving. Het is ideaal voor mensen die het maximale uit hun computer willen halen en dat het liefst voor elkaar krijgen met een traditioneel desktop-uiterlijk. Doordat het systeem geen hoge hardware-eisen heeft, werkt het op oude computers en single board computers zoals de Rapsberry Pi. Zoals Ubuntu MATE ontwikkelaar Martin Wimpress zegt: “Ubuntu MATE maakt moderne computers snel en oudere computers bruikbaar.”


6. Ubuntu Budgie

Ubuntu Budgie is het nieuwste systeem in deze lijst. Begin dit jaar kwam de eerste bèta versie onder de naam Budgie-Remix uit. Afgelopen najaar werd het systeem een officiële ‘flavour’ onder de naam Ubuntu Budgie. Ubuntu Budgie maakt gebruik van de Budgie bureaubladomgeving. Budgie komt voort uit het Solus project en legt de nadruk op eenvoud en elegantie. De omgeving beschikt over een menu, waarin je geïnstalleerde programma’s kan vinden, een dock waar je applicaties in vast kan zetten en een widget genaamd “Raven”, waarin je onder andere de kalender, het volume, multimedia en notificaties kan beheren.


Naast deze vijf systemen zijn er natuurlijk nog talloze alternatieven voor het standaard Ubuntu. De volledige lijst van officiële Ubuntu flavours is hier te vinden, en Ubuntu gebaseerde systemen vind je hier.

Groetjes,

Sander
0 reacties:

Een reactie posten