Je bent hier:Home
» Ubuntu Touch » Ubuntu Touch wordt niet meer geüpdatet, wat nu?

Ubuntu Touch wordt niet meer geüpdatet, wat nu?


*Dit artikel verscheen oorspronkelijk op 5 januari 2017 op de oude website*

Begin 2015 ging de eerste smartphone met Ubuntu Touch in de verkoop. Nu, twee jaar later, kondigt Canonical, het bedrijf achter Ubuntu, aan dat er geen nieuwe telefoons met Ubuntu Touch meer zullen verschijnen en dat het systeem niet meer voorzien zal worden van updates. Wat nu?


De afgelopen maanden werd het aantal Over The Air updates al een stuk minder. Eerst kreeg de gebruiker elke maand een update met vele bugfixes en nieuwigheden. De laatste updates, lieten zich echter zo’n drie maanden op zich wachten. Canonical zegt dat we geen nieuwe Ubuntu telefoons en updates hoeven te verwachten totdat er een snap-gebaseerde (een nieuw pakket systeem van Ubuntu) versie van Ubuntu Touch is; dat kost tijd.

De Ubuntu webbrowser zal worden blijven geüpdatet, en mogelijk zullen er nog enkele veiligheidspatches voor het systeem komen.

De komende tijd kunnen app ontwikkelaars nog wel applicaties blijven publiceren in de Ubuntu winkel, maar voor hoelang dat nog kan, is onduidelijk. McGowan van Canonical zegt: “Op een bepaald moment zullen we geen nieuwe apps meer accepteren, en op een later moment zal de winkel uitsluitend snaps bevatten.”

Goed nieuws
Na al dit slechte nieuws is er tóch nog goed nieuws.

Bezitters van de Bq Aquaris M10 tablet krijgen nog één grote update gebaseerd op Ubuntu 16.04 LTS, met ondersteuning voor snaps. En mocht de Ubuntu Touch winkel sluiten, is er altijd nog de mogelijkheid om Android op de tablet te installeren.

Al met al is de weg naar convergentie, het automatisch aanpassen van een systeem op verschillende apparaten, niet afgelopen; het is alleen onderbroken. Wanneer de reis verder gaat? De tijd zal het leren.

0 reacties:

Een reactie posten