Je bent hier:Home
» Linux » Wat betekent Linux voor de wereld?

Wat betekent Linux voor de wereld?


*Dit artikel verscheen oorspronkelijk op 9 januari 2017 op de oude website*

Met de TomTom naar je werk, even appen met je smartphone, snel iets googelen, hedendaagse dingen die je niet zomaar kan wegdenken. Maar waardoor is dit allemaal mogelijk en wat heeft het computersysteem Linux er mee te maken? Wat als dat systeem er niet was?

Geschiedenis
In 1991 besloot de Finse student Linus Torvalds zijn eigen systeem te ontwikkelen. Torvalds begon het zat te worden om dure softwarepakketten te kopen voor zijn studie. Torvalds had op de universiteit al kennisgemaakt met het zogenaamde UNIX. Dit systeem is een opensource systeem dat in de jaren 70 door een groep ontwikkelaars is ontwikkeld. Torvalds werd ook geïnspireerd door het Minix systeem, wat door de Nederlandse hoogleraar Andrew Tanenbaum werd ontwikkeld als voorbeeld voor zijn studenten.

Linus Torvalds, de oprichter van Linux

Na een tijd ontwikkelen kwam Torvalds met het systeem Linux. Linux was in die tijd meer een digitaal speeltje dan een volwaardig systeem. Al gauw raakte andere ontwikkelaars geïnteresseerd in het systeem. Doordat Linux opensource software was, iedereen mag het systeem aanpassen en publiceren, ging de ontwikkeling snel. In 1992 en 1992 was Linux uitgegroeid tot een volledige kernel. Steeds meer bedrijven interesseerden zich in het systeem, waardoor het groter en groter werd.

Tux, de mascotte van Linux
Vandaag de dag
Vandaag de dag is Linux uitgegroeid tot een enorm systeem. Het systeem beperkt zich niet meer alleen tot de ‘nerds’ en is ondertussen ook al beschikbaar voor de consument in verschillende vormen voor de computer. Deze losse systemen worden distributies genoemd. De meest gebruikte Linux-distributie vandaag de dag is Ubuntu. Ook zijn er vele gratis programma’s beschikbaar voor Linux zoals het volwaardige LibreOffice kantoorpakket.

Door wie en wat wordt Linux gebruikt
Als ik álle bekende systemen/bedrijven die Linux gebruiken zou moeten opnoemen, ben ik wel even bezig. Daarom beperk ik me tot de meest bekende. Het meest bekende voorbeeld is toch wel de smartphone waarmee je aan het appen bent. De meeste smartphones maken gebruik van Android. Android is het mobiele systeem van Google en draait op bijna 85% van alle smartphones. Ook Mac OS X en het mobiele iOS van Apple zijn goede voorbeelden van bekende Linux systemen.

Android (Lollipop), het Linux gebaseerde systeem van Google

Vele bedrijven gebruiken Linux op hun servers. De meest bekende internationale bedrijven zijn Google (voor o.a. Android dus), Twitter, Facebook, Amazon, NASA, IBM en zelfs de McDonald’s gebruikt Linux. Ook vele Nederlandse winkels zoals Specsavers maken gebruik van Linux.

Naast gebruikerssystemen en bedrijven, wordt Linux ook veel gebruikt in apparaten. Zo draait de TomTom waarmee je naar je werk gaat op Linux, de satellieten daarboven in de ruimte, de zelfrijdende auto van Google en waarschijnlijk draait ook het internetkastje bij je thuis op Linux.

Zonder Linux
Zonder Linux was de technologie dus een stuk minder ver en waren hedendaagse dingen er niet geweest. Je had niet even de TomTom kunnen instellen, eventjes kunnen appen of snel iets kunnen googelen. Ook zou de computerindustrie waarschijnlijk niet verder zijn gekomen dan de Windows computer. Dus we mogen van geluk spreken dat Torvalds, het initiatief heeft genomen om Linux te ontwikkelen.

0 reacties:

Een reactie posten