Je bent hier:Home
» Desktop » 5 terminal applicaties die nét even anders zijn

5 terminal applicaties die nét even anders zijnUbuntu komt voor geïnstalleerd met de GNOME Terminal. Op zich een prima programma, maar wat verandering kan ook geen kwaad. In dit artikel laat ik je vijf terminal applicaties zien, die nét even anders zijn.

1. Ubuntu Terminal App


Ondanks dat de ontwikkelingen op het gebied van Ubuntu Touch even op pauze staan, wordt er toch hard gewerkt aan een nieuwe versie van de Ubuntu Terminal App. De app beschikt over tabblad en multi-venster functionaliteit en is aardig naar je eigen hand te zetten. Zo kan je onder andere de transparantie, de kleuren, het lettertype en de lettergrootte instellen.

Mocht je dit programma uit willen proberen, houd er dan wel rekening mee dat dit project nog in ontwikkeling is en bugs kan bevatten.

De Ubuntu Terminal App is beschikbaar als snap op Ubuntu 16.04 of later. Installeer de Ubuntu Terminal App door het volgende commando in te voeren in een terminalvenster:
sudo snap install --edge --devmode ubuntu-terminal-app

2. Cool Retro Term

Afbeeldingsresultaat voor cool retro term
Deze afbeelding is afkomstig van de GitHub pagina van Cool Retro Term; door pakketafhankelijkheden kreeg ik het niet voor elkaar om Cool Retro Term op mijn huidige computer aan de praat te krijgen.

Wil je je even in de jaren 80 wanen? Dan is Cool Retro Term dé terminal applicatie voor jou. Met deze terminal krijg je het gevoel dan er een koelkast van een beeldscherm voor je staat. Je kan eindeloos veel instellen; van het lettertype en kleur tot instellingen als de ruis en scherm flikkering.

Cool Retro Term is beschikbaar via de PPA van het project. Voer de volgende twee commando's in een terminal venster in om Cool Retro Term te installeren:
sudo add-apt-repository ppa:bugs-launchpad-net-falkensweb/cool-retro-term
sudo apt update && sudo apt install cool-retro-term

3. Tilda


Wil je helemaal geen onnodige poespas en gewoon een simpele terminal? Dan is Tilda wat voor jou. Tilda is een terminal applicatie met een minimaal design. Er verschijnt een klein rechthoekig venstertje linksboven in het scherm, wat bovenop andere vensters 'drijft'. Tilda is handig als je eventjes snel iets moet installeren of uitvoeren. Ondanks het simpele uiterlijk beschikt Tilda over talloze opties zoals tabbladen, een zoekbalk en een volledig scherm modus. Ook kan je oneindig veel instellen in het programma.

Tilda is beschikbaar in het Software Centrum. Of installeer Tilda via de terminal:
sudo apt install tilda

4. TerminologyTerminology is de meest geavanceerde terminal applicatie in deze lijst. Naast de vele instellingen en opties kan deze applicatie zelfs afbeeldingen weergeven en video's afspelen vanuit het terminal venster. Ook kan je onder andere een achtergrond instellen, thema's installeren en de terminal splitsen in verschillende vensters (zoals bij de Ubuntu Terminal App). Kortom, te veel om op te noemen!

Terminology is beschikbaar in het Software Centrum. Of installeer Terminology via de terminal:
sudo apt install terminology

5. ROXTerm


ROXTerm kan worden gezien als de GNOME Terminal plus. Oorspronkelijk was ROXTerm ontworpen om gebruikers te voorzien van dezelfde opties als de GNOME Terminal, maar dan een snellere gebruikservaring te leveren. In de loop van de tijd is ROXTerm een stukje geavanceerder geworden en ook geschikt voor de 'power user'. Ondanks de vele opties is ROXTerm nog altijd een licht en snel programma!

ROXTerm is beschikbaar in het Software Centrum. Of installeer ROXTerm via de terminal:
sudo apt install roxterm

Een terminal applicatie als standaard instellenHeb je een keuze kunnen maken? Dan laat Ubuntu je de terminal applicatie gemakkelijk als standaard instellen. Wanneer je nu op de toetscombinatie CTRL+ALT+T drukt, wordt hoogstwaarschijnlijk de GNOME Terminal geopend. Om dit te wijzigen ga je naar de systeeminstellingen van Ubuntu. In de systeeminstellingen klik je op "Toetsenbord" en vervolgens op "Sneltoetsten". Onder de sectie "Aangepaste sneltoetsten" klik je op het plusteken. Bij "Naam" voer je de naam van de app in, en bij "Opdracht" de pakketnaam. Klik nu op "Uitgeschakeld" en voer de toetscombinatie CTRL+ALT+T in. Je krijgt een waarschuwing te zien. Klik op "Toewijzen".  Et voilà, je hebt een nieuwe terminal ingesteld!

Hieronder vind je de lijst met pakketnamen van terminal applicaties uit dit artikel:
  1. ubuntu-terminal-app
  2. cool-retro-term
  3. tilda
  4. terminology
  5. roxterm
Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben, of zelf nog een goede alternatief voor de GNOME Terminal weten, laat het dan zeker even weten in de reacties!


0 reacties:

Een reactie posten