Je bent hier:Home
» Unity » Het einde voor Ubuntu Touch en Unity

Het einde voor Ubuntu Touch en Unity


Het Ubuntu Touch project is definitief ten einde en Ubuntu krijgt Gnome weer als standaard bureaubladomgeving. Wat is er aan de hand?

De afgelopen maanden was het erg rumoerig op het gebied van Ubuntu Touch. Het project zou een tijdje op pauze worden gezet om vervolgens terug te komen met het nieuwe pakketsysteem 'snaps', wat waarschijnlijk begin 2018 klaar zou zijn.

Maar het plan nam een iets andere wending. Afgelopen week maakte Mark Shuttleworth, de oprichter van Ubuntu, namelijk bekend dat het Ubuntu Touch project, en daarmee het zogenaamde 'convergence', stop zal worden gezet. De reden? Shuttleworth had verwacht dat bedrijven interesse zouden hebben in een opensource-alternatief voor bijvoorbeeld Continuum van Microsoft. Maar niet genoeg bedrijven toonden hun interesse. Sterker nog: sommige bedrijven begonnen zelf aan een 'convergence'-achtig systeem, of zochten closedsource-projecten zelfs op.

De komende tijd zal Ubuntu zich meer op de cloud en op het servergedeelte van Ubuntu gaan richten, waar Linux een groot marktaandeel heeft. Hij noemt het "een investering in de gebieden die bijdragen aan de groei van het bedrijf".

Unity
Met Ubuntu Touch gaat ook de toekomst van Unity ten onder. De bureaubladomgeving was sinds 2011 onderdeel van de standaard versie van Ubuntu, maar de laatste jaren was het voor Canonical (het bedrijf achter Ubuntu) onduidelijk hoe dit systeem zich verder moest ontwikkelen.

Totdat Ubuntu Touch kwam. Het Unity 8 project werd opgezet, eerst perfect aangepast aan touch apparaten en vervolgens aangepast voor het bureaublad. Het project leek de goede kant op te gaan, want Ubuntu 16.10 bevatte zelfs een preview van Unity 8. Jammer genoeg wordt ook dit project stopgezet, en heeft Canonical besloten geen verdere moeite te steken in het doorontwikkelen van Unity. Vanaf Ubuntu 18.04, de volgende LTS versie van Ubuntu, zal het systeem Gnome als standaard bureaubladomgeving krijgen, wat tot aan Ubuntu 10.10 ook standaard was.

0 reacties:

Een reactie posten