Je bent hier:Home
» Unity » Alternatieven voor Unity

Alternatieven voor Unity


Vorig maand maakte Ubuntu ontwikkelaar Mark Shuttleworth bekend dat de ontwikkeling van de standaard bureaublad omgeving van Ubuntu, Unity, stopt. De meningen waren verdeeld; de een was blij dat Ubuntu eindelijk afstand deed van die 'troep', en de ander snapte de keuze totaal niet. Ikzelf, Unity gebruiker in hart en nieren, ging gelijk op zoek naar een alternatief. In dit artikel deel ik een aantal alternatieven voor Unity.

1. Een andere bureaublad omgeving
Misschien wil je wel helemaal iets anders proberen dan het standaard Ubuntu. Dan zijn de zogenaamde Ubuntu Flavours, waar ik een aantal weken geleden over schreef, iets voor jou! Deze Flavours zijn alternatieven voor de standaard versie van Ubuntu en hebben andere bureaublad omgevingen. Wie weet zit er eentje tussen die je net zo goed bevalt als Unity!

2. Maak je eigen Unity
Als Canonical het kan, moet jij het toch ook kunnen? Maak Unity gewoon zelf! Nou ja, niet echt natuurlijk, maar met de look en feel kan je toch aardig in de buurt komen. Zo zijn de bureaubladomgevingen GNOME en KDE redelijk makkelijk om te toveren tot een Unity-achtig geheel.

Voor GNOME kan je met extensies als 'Dash to Dock', 'Better Volume' en 'Top Icons Plus' al een heel eind komen. En wil je nou echt professioneel overkomen? Dan kan je het 'GNOME Layout Manager' script gebruiken. Met dit script kan je GNOME omtoveren tot Windows, Mac OS X en uiteraard Unity!

Voor KDE zijn er thema's, zoals 'United' beschikbaar om het uiterlijk van Unity te krijgen. Deze thema's kan je installeren via de KDE Store, om ze vervolgens toe te passen via de systeeminstellingen onder 'Thema van werkruimte > Uiterlijk'. Wil je zelf aan de slag? Dan zijn er genoeg handleidingen te vinden hoe je KDE omtovert tot Unity. Ik raad de tutorial van de Britse YouTuber Quidsup aan, die je stap voor stap laat zien hoe je dit doet.

3. Yunit, het nieuwe Unity
Net als jij zijn er velen die Unity eigenlijk liever niet los willen laten. Een groep gebruikers heeft zelfs besloten om de ontwikkeling van Unity 8 voort te zetten, onder de naam Yunit. Momenteel is Yunit nog niet aan te raden als dagelijks systeem, maar wie weet waar het toe leidt. Het plan is om eerst alle huidige 'bugs' op te lossen om vervolgens nieuwe features aan het systeem toe te voegen en in de toekomst misschien zelfs een nieuwe Ubuntu Flavour te worden. Yunit is momenteel uit te proberen op Ubuntu 17.04.

Tot slot kan je natuurlijk ook afwachten en hopen dat Ubuntu 18.04 LTS aan je eisen voldoet. Canonical is namelijk van plan om enkele extensies standaard mee te leveren, om GNOME iets meer een Unity look te geven. Gebruikers konden de afgelopen maand via een enquête aangeven welke extensies zij graag terug zien in het nieuwe Ubuntu. Deze enquête is nu gesloten.

0 reacties:

Een reactie posten